Hoppa till sidans innehåll

Jöransbergs Byalag


Starten. I början av 60-talet så startade försäljning av 22 st. tomter på Jöransberg. Ett fint naturnära område som uppskattades av de som köpte tomterna och började bygga sina hus. När sedan kommunen ändrade stadsplanen för att utvidga området med ytterligare bebyggelse så kände de som redan byggt och hade naturen nära inpå sig lurade och totalt överkörda av kommunen. Det var som en protestaktion mot detta som Byalaget bildades, den 17 augusti 1969 kl. 12.00, av ett 50-tal personer som samlats på en liten kulle nedanför Klerckerska villan. Byalaget blev ganska snart en samtalspartner med kommunen och en stor gemenskap växte fram inom området som har utvecklats vidare under åren.

 

Byalagets första 51 år. När Jönköpings kommun köpte Klerckerska Villan av Husqvarna AB i slutet på -70 talet, så stod den tom några månader och då tog Byalaget initiativ till att använda villan för aktiviteter inom området, med förskola/dagis-verksamhet i markplanet och en föreningslokal i källarplanet – lämplig för Byalaget.

 

Villan är sedan början av 2012 renoverad genom målning och en del golvarbete samt uppfräschning av inredningsdetaljer. I Villan bedrivs ungdomsverksamhet och här finns bordtennisbord, spelprojektor för storbild mm. Vi har också styrelsemöten och familjekvällar här, med pub och godisförsäljning. Ibland så blir det hockey på storbild. Utlåning av lokalen är till i första hand för medlemmar och är uppskattat när något ska firas eller när det är dags för barnkalas.

 

Jöransäng arrenderar vi av kommunen och där har vi har investerat i en asfalterad inlines-rink med belysning. Där försöker vi också att ha is vintertid om det är rätt väder. På ängen hade vi också byggt en egen skateboardramp, den hade dock blivit lite till åren och revs under våren 2016. 2019 byggde vi en frisbeegolfbana med 9 hål som sträcker sig runt hela ängen. Vår stora stolthet och investering är allaktivitetsplanen där det spelas fotboll, tennis eller volleyboll. En investering på ca 700 000 kr, som vi rodde i hamn för 11-12 år sedan.

På Jöransäng har vi varje år på skärtorsdagen en stor Blåkulla-träff med tipspromenad, fika, godispåse och lekar. Tradition är också att våren hälsas välkommen med valborgsfirande runt elden.

 

Disco startade Byalaget Disco i Stensholmsskolan redan 1982, det började som ett samarrangemang med Hem o skola. Men sedan Hem & Skola avslutat sin verksamhet, driver Byalaget disco-verksamheten vidare med hjälp av föräldrar som är med vid arrangemanget som är mycket uppskattat och välbesökt med ca 200-250 barn per kväll.

 

Utvecklingen går framåt. Under 2014-2015 så bidrog Byalaget till att vi fick fibern indraget på Jöransberg. Det var ett långt projekt som inte ens Jönköpings Energi själva trodde på att vi skulle lyckas med, men som tur var fick de fel. Vi var även aktiva när det gällde en eventuell byggnation på Jöransäng och har då genom vår skrivelse och möten med politiker fått dem att tänka om i den frågan. Så nu är Jöransäng bortplockad på kartan som tänkbar yta för byggnation.

 

Framtiden. Vad betyder Byalaget för oss som bor på området idag? Jo, vi ska fortsätta vara en aktiv samtalspartner med kommunen för att utveckla Jöransberg för stora som små. Vi har idag ca 450 medlemmar och står för gemenskap på området och är en resurs som vi skall vara rädda om. Byalaget har stora möjligheter att utveckla boendemiljön som vi vill ha det. Men exakt vilka projekt och aktiviteter som hör framtiden till avgör vi själva. Med Byalaget finns stora möjligheter för var och en av oss att komma med förslag och förverkliga roliga och nyttiga idéer – stora som små. Frågan är lika mycket vad Byalaget kan göra för dig, som vad du kan göra för Byalaget? Den stora gemenskapen inom området ska vi vara rädda om. Den är värdefull på många sätt.

 

Precis som de första 52 åren, är det vi tillsammans som är och gör Byalaget – ingen annan. Välkommen som medlem och välkommen med ditt personliga engagemang. Tack.

Ordförande: Christian Raschta

Tel mobil: 0708-392032

Uppdaterad: 27 FEB 2017 10:56

Följ oss på Instagram!

Postadress:
Jöransbergs Byalags IF
c/o Filipsson, Aspvägen 7
56138 Huskvarna

Besöksadress:
Af Klerckers väg 14
56138 Huskvarna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: joransbergsbyalag@gm...

Se all info